Torsten Möller reste mycket under sin långa tid i fordonsbranschen. Sen slutade han, startade eget och skrev klart sin första skönlitterära bok. Idag jobbar han hemifrån som IT-konsult och saknar inte de många resorna – bara relationerna han kunde skapa på plats.
– Nu är det bara onlinemöten som gäller och det blir mer opersonligt. Rent krasst kan du hantera jobbet och dina uppgifter, men det är svårt att skapa samma sociala relation. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att lägga lite extra tid på att skapa en bra bas för att kunna jobba bättre tillsammans, säger Torsten Möller som är IT-konsult på AdWise.
En systemvetare med talang för ord
Torsten är systemvetare i botten och har jobbat många år i olika chefspositioner på ett stort svenskt bilföretag. Hans arbete krävde frekventa affärsresor utomlands med mycket tid borta från familjen, så han började skriva små berättelser till sin sexåriga son om platserna han besökte. Men snart räckte det inte med små historier, sonen ville ha mer. Torsten började då skriva på en större berättelse och 2012 gav han ut boken Skuggkrigarna.
– Jag har verkligen fått respekt för hur mycket jobb det är att skriva en bok. Det var aldrig något jag planerade att göra. Det är precis som när man först börjar jogga, man tänker inte att man ska springa ett maraton då.
Ute efter det sociala
Eftersom Torsten alltid jobbat tillsammans andra, ville han inte bli ensam när han startade eget. Han letade efter nätverksföretag och fastnade för AdWise för att det var mindre och kändes mer personligt.
– Jag var främst ute efter det sociala. Man vill ju träffa folk ibland, inte bara sitta ensam och jobba. AdWise anordnar mycket aktiviteter och de gör det schysst och roligt. Annars skulle ingen vilja vara med, skrattar han.
Idag jobbar han med att sätta upp och leda projekt i olika länder med system och processer för försäljning av begagnade bilar. Torsten berättar att han trivs med att få jobba globalt och upptäcka skillnader och likheter mellan olika länder. Och trots att det finns många kulturella skillnader slås han ändå av hur lika vi är.
– Man kan sitta med ett gäng killar och tjejer i samma ålder nästan varsomhelst och man pratar om samma saker. Så det finns en kulturell gemenskap internationellt.
Digitalisering i framtiden
– Jag tror att vi nu har lärt oss använda digitala verktyg på ett bättre sätt. Men tekniken i sig är inget nytt. Pandemin har accentuerat det som redan fanns och nu måste alla lära sig.
Men trots att Torsten tror att det finns en vinst i att många slentrianresor kommer kunna undvikas i framtiden så ser han att det finns ett fortsatt värde i det personliga mötet.
– Jag tror helt klart att vi kommer gå tillbaka till att inse att vi behöver kontakter på ett annat sätt, funderar han.